Frågor och Svar

Kontakta oss på formuläret nedan så lovar vi att svara inom 24 timmar


Vanliga frågor

Hur stor panna behöver jag?

plustäcken

En normalstor fastighet konsumerar ca 70W/kvm för komfortvärme. Om fastigheten har sämre förmåga att hålla värmen behövs det 80-100W/kvm.

Våra pannor passar till följande ytor att värma:

PE1 Pellets 15kW: 150-215 kvm

S4 Turbo 40kW: 400-600 kvm

T4e Flis 60kW: 600-850 kvm

T4e Flis 200kW: 2000-2850 kvm

TM Flis 500kW: 5000-7200 kvm

Hur stor ackumulatortank behöver jag?

plustäcken

Till våra flis- och pelletspannor rekommenderar vi minst 20L vatten per kilowatt panna. Optimalt är 30-35L per kilowatt.

Vedpannorna behöver minst 50L vatten per kilowatt panneffekt för att gå som bäst. Optimalt är ca 70-100L per kilowatt.

Till Fröling T4e 50kW är minsta rek. ackumulatortank 1000L och optimalt 1500L.

Fröling S4 Turbo 60kW är minsta ackumulatortank 3000L och optimalt 4000-6000L.

Varför ackumulatortank?

plustäcken

En ackumulatortank gör att pannan får längre brinntiden med färre start och stopp samtidigt som överskottsvärme lagras till ett senare tillfälle. Frölings skiktningskoncept säkerställer att energin nyttjas optimalt och uppvärmningen fungerar lika bra på vår, sommar och höst – när det inte krävs lika mycket värme – som på tex. årets kallaste dag. Alla våra pannor ska brinna mot en
ackumulatortank.

Vart ska jag placera min nya panna?

plustäcken

Vi rekommenderar:
1. Fortsätt med ditt befintliga pannrum om möjlighet finns.
2. Bygg om befintligt utrymme till nytt pannrum.
3. Gjut platta, bygg en ny värmecentral.

Vid ny värmecentral, placera anläggningen centralt på fastigheten eller nära den största värmeförbrukaren, t.ex. spannmålstorken. På så sätt kan du spara pengar i kulvertkostnad och samtidigt minska värmeförluster.

Hur ska jag bygga pannrummet?

plustäcken

Pannrumsdel ska vara byggt som en brandscell, d.v.s. EI60 dubbelgips och branddörr. Pannor under 60kW behöver inga särskilda föreskrifter annat att minsta rekommenderade avstånd
till väggar hålls (se mått i broschyren). Samt att skorstenen ska vara min.50mm från brännbara delar. Kontakta din kommun och sotare för mer information om vad som gäller för dig.

BRÄNSLEFÖRRÅDET

plustäcken

Vart ska jag placera bränsleförrådet?

plustäcken

Flispannor:
Bränsleförråd står oftast vägg i vägg med pannrumsdelen. Med hjälp av en förlängningsskruv kan det förrådet placeras upp till 6m från pannan – även på olika våningsplan med hjälp av Frölings flexibla bränslematningssystem.

Pelletspannor:
Bränsleförrådet placeras oftast i nära anslutning till pannan. Med Frölings smarta transportsystem fungerar det även att placera pelletsförrådet upp till 20m bort från pannan.

Hur stor fjäderomrörare behöver jag?

plustäcken

Så att du kan lämna hemmet/gården oövervakat i några veckor innan flisförrådet behöver fyllas på med nytt bränsle nästa gång. Alla våra fjäderomrörare går att lasta 5m på höjden och finns från 2-6m i diameter med 0,5m steg. Det gör att det kan gå flera månader mellan påfyllningsintervallerna på Frölings flisanläggningar.

Hur mycket flis / pellets går det åt per år?

plustäcken

Tumregel Flis

God kvalitet på flis = 2 * max.effekt panna = ca 100m3 flis till en T4e 50kW

Sämre kvalitet på flis = 3 * max.effekt panna = ca 150m3 flis till en T4e 50kW

Tumregel Pellets

För en fastighet med värmebehov på vad en PE1 30kW levererar – behövs det ungefär 10 ton respektive 15 kubik pellets per år.

Hur ska jag bygga flisförrådet?

plustäcken

Bygg så stort du kan efter utrymme och budget. Ju större förråd – desto längre tid mellan påfyllningsintervallerna. Du behöver en behållare som håller flisen på plats, samt att du smidigt ska kunna fylla på bränsleförrådet när det är tomt. Prata vidare med våra erfarna säljare som kan ge dig goda råd inför värmeanläggningen.

Sluttande eller plant golv i flisförrådet?

plustäcken

Båda funkar. Med sluttande golv rymmer bränsleförrådet marginellt mer flis vid varje påfyllning.

Bygga trossbotten/trägolv i flisförrådet?

plustäcken

Vi rekommenderar att alltid bygga någon typ av trossbotten eller golv längst med transportskruven. Det gör att bränsleförrådet håller sig fräschare i längden, samt att oönskat material som större stenbitar eller träknuten, som av misstag kommit med i bränslet, enkelt kan plockas ur flisbehållaren när bränsleförrådet börjar vara tomt och trossbotten syns.

BRÄNSLET

plustäcken

Hur ska jag förvara flisen?

plustäcken

I direkt anslutning till pannan förvaras flisen i bränsleförrådet ovanpå fjäderomröraren.

För mellanlagringen rekommenderar vi en gjuten platta, skyddad av tak och helst även väggar. Det motverkar att få med oönskat material i bränsleförrådet t.ex. stenbitar som av misstag kommit med i traktorskopan eller att det snöar och regnar direkt på flishögen.

Hur grovt bränsle kan jag elda?

plustäcken

Med våra flispannor kan du elda grovt bränsle. Närmare bestämt P31S /G30-G50 / Industriflis. Även t.ex. kutterspån och restavfall från hyvleriet fungerar bra. På Turbomat-pannorna funkar dessutom en fuktighet på upp til 50% i bränslet.

Kan jag elda spannmål i pannorna?

plustäcken

Nej det är inte tillåtet att elda spannmål i någon av Frölings pannor. Pannan tar skada av förbränningen och garanti gäller ej vid eldning av annat bränsle än rekommenderat.

SKORSTEN

plustäcken

Hur hög behöver skorstenen vara?

plustäcken

Standard brukar vara över nock och minst 1 meter över takbetäckningen. Kontakta din lokala sotare så berättar han vad som gäller för just dig.

Kan jag fortsätta använda min befintliga skorsten?

plustäcken

Ja, ofta går det att använda din befintliga skorsten. Den behöver motsvara liknande dimension som rekommenderas till den nya Fröling-pannan. Vi föreslår att alltid montera en draglucka för att säkerställa stabila förbränningsförhållanden och motverka kondens. Kontakta någon av våra duktiga säljare så berättar vi mer.

Vilken dimension på anlutningsröret till skorstenen?

plustäcken

Se teknisk specifikation för varje Fröling-panna.

KULVERT

plustäcken

Hjälper ni till med att dimensionera kulvert?

plustäcken

Ja, vi hjälper dig gärna med dimensionering av kulvert. Kontakta oss, gärna med underlag för vilka sträckor som behövs och vad som ska värmas upp – så räknar vi vidare.

Hur långt kan man lägga kulvert?

plustäcken

Med rätt dimensionering går det att lägga kulvert flera kilometer. Kontakta oss så hjälper vi dig med att räkna på ditt kulvertnätverk.

Hur levereras kulverten?

plustäcken

Kulverten levereras på rulle och färdigkapad i rätt längder. Det gör att du enkelt kan rulla ut kulverten direkt i schaktet vid installation.

Hur djupt ska jag gräva ner kulverten?

plustäcken

Minsta fyllnadshöjd över rören är 600mm. Kringfyllning (100mm) utförs med stenfritt grusmaterial med kornstorlek 0-16mm.

Hur monterar jag kulvertrör på vägg eller innertak?

plustäcken

Rören förläggs med ett avstånd på 1,5-2,0 meter mellan fästpunkterna. Se produktblad eller kontakta säljare för mer information.

Går det att installera kulverten under vintertid?

plustäcken

Ja, då rekommenderas förvärmning av kulverten. Vid 0°C eller kallare förhållanden bör även rullarna förvaras på varmare ställen under natten. Vid brist på plats kan rullarna värmas under presenning med varm luft eller värmas direkt mot manteln med mjuk gasolvärme eller varmluftspistol. Se produktblad eller kontakta säljare för mer information.

Ändkopplingar, T-stycken och muffar till kulverten?

plustäcken

Vi rekommenderar Rauheats typgodkända och säkra HELA PEX-rörkopplingar som kan användas i alla tappvatten-, varmvatten- och frostvaktsystem. Längre fram i processen kommer säljare från Thermo Nord även att erbjuda erforderliga kopplingstillbehör för att komplettera kulvertsystemet samt ytterligare kringutrustning som t-rör, brunnar, kopplingsskåp och golvvärmesystem.

Behöver jag ändskydd och ändtätningar?

plustäcken

Det är alltid bra att att skydda rören med ändskydd (vattenrepellent).

Till våtutrymmen rekommenderar vi våra krymtbara ändtätningar som är vattentäta.

Hur utför jag murgenomföring av kulvertrör?

plustäcken

Vid genomföring av kulvertrör i vägg och golv används radontätning av EPDM. Prata med säljare så hjälper vi dig med rätt antal och storlek.

ÖVRIGT

plustäcken

Hur lång tid tar det från beställning till att pannan levereras?

plustäcken

Vanligtvis 3-4 månader. När ordern är lagd återkommer vi med ett preliminärt leveransdatum av din värmeutrustning.

Åtar ni er totalentreprenad?

plustäcken

Ja, vi tar även på oss totalentreprenader och större värmeprojekt. Kontakta din säljare på Thermo Nord för vidare information.

Vem utför installationen av värmeanläggningen?

plustäcken

Thermo Nord erbjuder komplett installation av värmeanläggningen. Även din lokala rörmokare kan utföra installationen. När det är dags för driftsättning – kommer alltid en servicetekniker från
Thermo Nord ut till dig och startar upp pannan.

Får man en ritning på sitt pannrum?

plustäcken

Ja, innan ordern läggs hjälper vi dig med en egen CAD-ritning och skräddarsydd värmeutrustning som passar till pannrummet.

Medföljer en monteringsanvisning vid leverans?

plustäcken

Ja, både montage och bruksanvisningar medföljer. Vi hjälper dig även med systemskisser och andra nyttiga tips för att optimera värmesystemet.

Hur lång garanti är det?

plustäcken

Totalt 8,000h brinntimmar eller 2 år. Om den årliga servicen utförs av Thermo Nord eller kund själv (med inskickat serviceprotokoll) gäller garantin upp till 5 år.

Är Frölings pannor bakbrandssäkra?

plustäcken

Ja, alla pannor är bakbrandssäkra. Dessutom är de utrustade med nödkylnings- och sprinklerventiler. På pannor över 100kW ska det även installeras ett katastrofskydd med nivåvakt och flödesgivare. Kontakta oss så berättar vi mer.

Vilka är fördelarna med 2st pannor vs. 1 st?

plustäcken

Med två pannor får du ett bredare effektspann samtidigt som du alltid har en backup-panna. Detta passar bra om du har höga toppar av värmeförbrukning blandat med lägre effektbehov
under andra delar av året eller tider på dygnet. T.ex. vid spannmålstorkning, växtodling, cementproduktion eller när många hyresgäster samtidigt använder tappvatten på vintern, varvat
med bortresta på semester under sommaren.

Är era priser inklusive moms?

plustäcken

Nej alla våra priser är exklusive moms.

Ingår frakt?

plustäcken

Ja, frakt ingår på alla våra pannor, ackumulatortankar, skorstenar och kringutrustning som köps i samband med värmeanläggningen. Frakt tillkommer på kulvert och vid övriga beställningar.

Hur snabbt går det att ekonomiskt hämta hem en Fröling-panna?

plustäcken

Det beror på hur mycket du värmer upp. Generellt hämtas de flesta anläggningar hem inom några år. Långt innan livslängden gått ut. Ju mer yta som ska värmas – desto snabbare går det.

Vad kostar det att värma upp med Frölings pannor?

plustäcken

Många av våra kunder värmer för ca 25 öre per kWh med flis eller lägre och ca 60 öre per kWh med pellets. Med ved? Ännu billigare.

tempalt

Borta bra när hemma mår bäst

Känn friheten med biovärme från Thermo Nord. Vi säljer högkvalitativa, miljövänliga biovärmepannor som ger dig möjlighet att värma din fastighet automatiskt så att du kan lämna gården.
Bli kontaktad av oss

Våra referenscase