Industrifastighet norr om Västerås
“Totalpriset för hela flisanläggningen inklusive installation, var även lägre än den tilltänkta bergvärmeanläggningen. Och från beställning till driftsättning tog det ca 12 veckor”.
En normalstor fastighet konsumerar ca 70W/kvm för komfortvärme. Om fastigheten har sämre förmåga att hålla värmen behövs det 80-100W/kvm.
Våra pannor passar till följande ytor att värma:
PE1 Pellets 15kW: 150-215 kvm
S4 Turbo 40kW: 400-600 kvm
T4e Flis 60kW: 600-850 kvm
T4e Flis 200kW: 2000-2850 kvm
TM Flis 500kW: 5000-7200 kvm
Till våra flis- och pelletspannor rekommenderar vi minst 20L vatten per kilowatt panna. Optimalt är 30-35L per kilowatt.
Vedpannorna behöver minst 50L vatten per kilowatt panneffekt för att gå som bäst. Optimalt är ca 70-100L per kilowatt.
Till Fröling T4e 50kW är minsta rek. ackumulatortank 1000L och optimalt 1500L.
Fröling S4 Turbo 60kW är minsta ackumulatortank 3000L och optimalt 4000-6000L.
En ackumulatortank gör att pannan får längre brinntiden med färre start och stopp samtidigt som överskottsvärme lagras till ett senare tillfälle. Frölings skiktningskoncept säkerställer att energin nyttjas optimalt och uppvärmningen fungerar lika bra på vår, sommar och höst – när det inte krävs lika mycket värme – som på tex. årets kallaste dag. Alla våra pannor ska brinna mot en
ackumulatortank.
Vi rekommenderar:
1. Fortsätt med ditt befintliga pannrum om möjlighet finns.
2. Bygg om befintligt utrymme till nytt pannrum.
3. Gjut platta, bygg en ny värmecentral.
Vid ny värmecentral, placera anläggningen centralt på fastigheten eller nära den största värmeförbrukaren, t.ex. spannmålstorken. På så sätt kan du spara pengar i kulvertkostnad och samtidigt minska värmeförluster.
Pannrumsdel ska vara byggt som en brandscell, d.v.s. EI60 dubbelgips och branddörr. Pannor under 60kW behöver inga särskilda föreskrifter annat att minsta rekommenderade avstånd
till väggar hålls (se mått i broschyren). Samt att skorstenen ska vara min.50mm från brännbara delar. Kontakta din kommun och sotare för mer information om vad som gäller för dig.
Flispannor:
Bränsleförråd står oftast vägg i vägg med pannrumsdelen. Med hjälp av en förlängningsskruv kan det förrådet placeras upp till 6m från pannan – även på olika våningsplan med hjälp av Frölings flexibla bränslematningssystem.
Pelletspannor:
Bränsleförrådet placeras oftast i nära anslutning till pannan. Med Frölings smarta transportsystem fungerar det även att placera pelletsförrådet upp till 20m bort från pannan.
Så att du kan lämna hemmet/gården oövervakat i några veckor innan flisförrådet behöver fyllas på med nytt bränsle nästa gång. Alla våra fjäderomrörare går att lasta 5m på höjden och finns från 2-6m i diameter med 0,5m steg. Det gör att det kan gå flera månader mellan påfyllningsintervallerna på Frölings flisanläggningar.
Tumregel Flis
God kvalitet på flis = 2 * max.effekt panna = ca 100m3 flis till en T4e 50kW
Sämre kvalitet på flis = 3 * max.effekt panna = ca 150m3 flis till en T4e 50kW
Tumregel Pellets
För en fastighet med värmebehov på vad en PE1 30kW levererar – behövs det ungefär 10 ton respektive 15 kubik pellets per år.
Bygg så stort du kan efter utrymme och budget. Ju större förråd – desto längre tid mellan påfyllningsintervallerna. Du behöver en behållare som håller flisen på plats, samt att du smidigt ska kunna fylla på bränsleförrådet när det är tomt. Prata vidare med våra erfarna säljare som kan ge dig goda råd inför värmeanläggningen.
Båda funkar. Med sluttande golv rymmer bränsleförrådet marginellt mer flis vid varje påfyllning.
Vi rekommenderar att alltid bygga någon typ av trossbotten eller golv längst med transportskruven. Det gör att bränsleförrådet håller sig fräschare i längden, samt att oönskat material som större stenbitar eller träknuten, som av misstag kommit med i bränslet, enkelt kan plockas ur flisbehållaren när bränsleförrådet börjar vara tomt och trossbotten syns.
I direkt anslutning till pannan förvaras flisen i bränsleförrådet ovanpå fjäderomröraren.
För mellanlagringen rekommenderar vi en gjuten platta, skyddad av tak och helst även väggar. Det motverkar att få med oönskat material i bränsleförrådet t.ex. stenbitar som av misstag kommit med i traktorskopan eller att det snöar och regnar direkt på flishögen.
Med våra flispannor kan du elda grovt bränsle. Närmare bestämt P31S /G30-G50 / Industriflis. Även t.ex. kutterspån och restavfall från hyvleriet fungerar bra. På Turbomat-pannorna funkar dessutom en fuktighet på upp til 50% i bränslet.
Nej det är inte tillåtet att elda spannmål i någon av Frölings pannor. Pannan tar skada av förbränningen och garanti gäller ej vid eldning av annat bränsle än rekommenderat.
Standard brukar vara över nock och minst 1 meter över takbetäckningen. Kontakta din lokala sotare så berättar han vad som gäller för just dig.
Ja, ofta går det att använda din befintliga skorsten. Den behöver motsvara liknande dimension som rekommenderas till den nya Fröling-pannan. Vi föreslår att alltid montera en draglucka för att säkerställa stabila förbränningsförhållanden och motverka kondens. Kontakta någon av våra duktiga säljare så berättar vi mer.
Se teknisk specifikation för varje Fröling-panna.
Ja, vi hjälper dig gärna med dimensionering av kulvert. Kontakta oss, gärna med underlag för vilka sträckor som behövs och vad som ska värmas upp – så räknar vi vidare.
Med rätt dimensionering går det att lägga kulvert flera kilometer. Kontakta oss så hjälper vi dig med att räkna på ditt kulvertnätverk.
Kulverten levereras på rulle och färdigkapad i rätt längder. Det gör att du enkelt kan rulla ut kulverten direkt i schaktet vid installation.
Minsta fyllnadshöjd över rören är 600mm. Kringfyllning (100mm) utförs med stenfritt grusmaterial med kornstorlek 0-16mm.
Rören förläggs med ett avstånd på 1,5-2,0 meter mellan fästpunkterna. Se produktblad eller kontakta säljare för mer information.
Ja, då rekommenderas förvärmning av kulverten. Vid 0°C eller kallare förhållanden bör även rullarna förvaras på varmare ställen under natten. Vid brist på plats kan rullarna värmas under presenning med varm luft eller värmas direkt mot manteln med mjuk gasolvärme eller varmluftspistol. Se produktblad eller kontakta säljare för mer information.
Vi rekommenderar Rauheats typgodkända och säkra HELA PEX-rörkopplingar som kan användas i alla tappvatten-, varmvatten- och frostvaktsystem. Längre fram i processen kommer säljare från Thermo Nord även att erbjuda erforderliga kopplingstillbehör för att komplettera kulvertsystemet samt ytterligare kringutrustning som t-rör, brunnar, kopplingsskåp och golvvärmesystem.
Det är alltid bra att att skydda rören med ändskydd (vattenrepellent).
Till våtutrymmen rekommenderar vi våra krymtbara ändtätningar som är vattentäta.
Vid genomföring av kulvertrör i vägg och golv används radontätning av EPDM. Prata med säljare så hjälper vi dig med rätt antal och storlek.
Vanligtvis 3-4 månader. När ordern är lagd återkommer vi med ett preliminärt leveransdatum av din värmeutrustning.
Ja, vi tar även på oss totalentreprenader och större värmeprojekt. Kontakta din säljare på Thermo Nord för vidare information.
Thermo Nord erbjuder komplett installation av värmeanläggningen. Även din lokala rörmokare kan utföra installationen. När det är dags för driftsättning – kommer alltid en servicetekniker från
Thermo Nord ut till dig och startar upp pannan.
Ja, innan ordern läggs hjälper vi dig med en egen CAD-ritning och skräddarsydd värmeutrustning som passar till pannrummet.
Ja, både montage och bruksanvisningar medföljer. Vi hjälper dig även med systemskisser och andra nyttiga tips för att optimera värmesystemet.
Totalt 8,000h brinntimmar eller 2 år. Om den årliga servicen utförs av Thermo Nord eller kund själv (med inskickat serviceprotokoll) gäller garantin upp till 5 år.
Ja, alla pannor är bakbrandssäkra. Dessutom är de utrustade med nödkylnings- och sprinklerventiler. På pannor över 100kW ska det även installeras ett katastrofskydd med nivåvakt och flödesgivare. Kontakta oss så berättar vi mer.
Med två pannor får du ett bredare effektspann samtidigt som du alltid har en backup-panna. Detta passar bra om du har höga toppar av värmeförbrukning blandat med lägre effektbehov
under andra delar av året eller tider på dygnet. T.ex. vid spannmålstorkning, växtodling, cementproduktion eller när många hyresgäster samtidigt använder tappvatten på vintern, varvat
med bortresta på semester under sommaren.
Nej alla våra priser är exklusive moms.
Ja, frakt ingår på alla våra pannor, ackumulatortankar, skorstenar och kringutrustning som köps i samband med värmeanläggningen. Frakt tillkommer på kulvert och vid övriga beställningar.
Det beror på hur mycket du värmer upp. Generellt hämtas de flesta anläggningar hem inom några år. Långt innan livslängden gått ut. Ju mer yta som ska värmas – desto snabbare går det.
Många av våra kunder värmer för ca 25 öre per kWh med flis eller lägre och ca 60 öre per kWh med pellets. Med ved? Ännu billigare.
“Totalpriset för hela flisanläggningen inklusive installation, var även lägre än den tilltänkta bergvärmeanläggningen. Och från beställning till driftsättning tog det ca 12 veckor”.
På den den snart hundraåriga listfabriken i Roslagen har eftermiddagssolen börjat lägga sig. Den sista lastbilen gick iväg innan lunch och på personalparkeringen ekar det snart tomt. Det är fredag och medarbetarna på snickeriet har börjat förbereda sig för helg.
Sedan Möbelsnickeriet i Sörmland installerade sin nya Fröling T4e 200kW flisanläggning har underhållsarbetet av värme minskat samtidigt som alla delar av fastighetslokalerna nu kan hållas varma även på vintern.