tempalt

Möbelsnickeriet i Sörmland

Sedan Möbelsnickeriet i Sörmland installerade sin nya Fröling T4e 200kW flisanläggning har underhållsarbetet av värme minskat samtidigt som alla delar av fastighetslokalerna nu kan hållas varma även på vintern.

”Den förra vedanläggningen hade dålig verkningsgrad, krävde daglig tillsyn och tog upp värdefull tid från annat arbete. När det var som kallast lade vi ner 3-4 timmar per dag bara på att elda i pannan. Nu sköter sig flisanläggningen helt automatiskt så vi istället kan lägga den värdefulla tiden på viktigare uppgifter. Via appen kan vi dessutom ansluta flera olika pannoperatörer som har möjlighet att följa och övervaka värmesystemet i realtid” berättar Fredrik, en av delägarna i snickeriet.

Samtidigt som den gamla ved/olje-anläggningen togs ur bruk, valde de att flytta ut pannrummet från ursprungslokalerna för att rymma ett större bränsleförråd och underlätta flishanteringen. Den nya värmecentralen placerades på baksidan av fastigheterna med anslutning via kulvert. De gjöt en cementplatta med ca måtten 7x12m och byggde ett trämodulhus med inlastninglucka för bränsle på ena kortsidan.

tempalt

”Eftersom att vi har planer på att bygga ut lokalerna i framtiden så valde vi att installera en överdimensionerad panna jämfört med dagens värmebehov."

Det funkar lika bra året runt eftersom att pannan får brinna emot en ackumulatortank. Flispannan klarar av att leverera 200kW vid maximal last och arbetar tillsammans med en 5000L ackumulatortank samt en fjäderomrörare på 6x6m. Bränslet tas ut från egen skog och flisas, även restprodukter från snickeriet användas till uppvärmning.

Cirka 85% av den årliga bränsleförbrukningen består av flis, resterande del är restmaterial som spån och hyvel från det egna snickeriet. I framtiden finns kapacitet till att värma upp ca 1000 kvadratmeter ytterligare. Har du också planer på att uppgradera ditt värmesystem? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Info

Panna: Fröling T4e 200kW
Fjäderomrörare: 6m
Ackumulatortank: 5000L
Yta som värms: 1800m2

tempalttempalt

Kontakta oss så berättar vi mer

Bild på person som arbetar på thermonord

PA
Försäljning / Marknad
072-225 80 10
pa@thermonord.se

Fler referenser och tidigare installationer